Leif Axmyr.

69-årige Leif Axmyr har suttit hela sitt vuxna liv i fängelse och han är den person som suttit längst av alla i Sverige, 25 år. Han fick i dagarna avslag på begäran om ett tidsbestämt straff av Örebro tingsrätt. Undrar hur mycket fängelse det är nu för tiden och hur mycket ”frigång” det är.
Leif Axmyr mördade den 29 maj 1982 Ulla-Britt Jacobsson, 20, och Tommy Larsson, 24. Efteråt tände han eld på lägenheten.

I rätten nekade han – men dömdes till livstid.

– Jag var som galen – jag slog en kofot rätt i pannan på dom, säger han i dag.


– Om domen tidsbestäms redan av domstolen och rör flera gärningar är maxstraffet 18 år. Den längsta strafftiden en domstol kan utfärda för en och samma gärning är tio år men om regeringen ändrar en livstidsdom till tidsbestämt straff finns ingen tidsbegränsning. Regeringen kan besluta om exempelvis 30 år varav två tredjedelar ska avtjänas.

Leif Axmyr mördade förre finansministern Allan Larssons styvson. Hittills har han suttit 21 år på sitt livstidsstraff.

Gång på gång avslår regeringen hans begäran om att få ett tidsbestämt fängelsestraff.

– De första 10-12 åren har jag förtjänat. Resten har jag fått sitta för att jag slog ihjäl en son till en minister, säger han.
Jag vill inte dö i fängelset säger han, hans offer vill säkert inte dö heller.

Uppdaterat:
Leif Axmyr, som i november 1982 dömdes för ett dubbelmord i Gävle, får sitt livstidsstraff omvandlat. Axmyr har avtjänat 28 år i fängelse och är därmed den som suttit längst i svenskt fängelse utan att beviljas nåd.

Leif Axmyr, som idag är drygt 70 år(2008) gammal, fick på fredagen sin ansökan om att få livstidsstraffet omvandlat beviljad. Örebro tingsrätt har bland annat beaktat den tid Axmyr avtjänat, risken för återfall i brottslighet och om Axmyr medverkat till att främja sin anpassning till samhället, och har i sin prövning inte funnit att hinder för bifall föreligger.

Tingsrätten bedömer att Leif Axmyr behöver en tid om cirka tre år för att slussas ut i samhället. Fängelsestraffet omvandlas till 46 år och 6 månader.

Uppdaterat 21-dec 2010.
Fångveteranen Axmyr får avslag.

Leif Axmyrs tidsbestämning av straffet upphävs av hovrätten. Skälet är att han anses ha en konkret risk att återfalla i allvarlig brottslighet. Den 72-årige Axmyr är den svenske fånge som suttit inne längst tid, 28 år. (TT)

Uppdaterat 13-maj 2013.
Leif Axmyr, 74, har varit inlåst i 30 år – livstidsdömd för dubbelmord. Tolv ansökningar om tidsbestämt straff har avslagits. I dag 13-maj 2013 tar domstolen beslut om den trettonde.
– Leif förtjänar att få vara ute i friheten, säger Axmyrs exfru…. Jasså? Förtjänar? Knappast, men möjligtvis anser domstolen att straffet nu räcker och ger en tidsbegränsning.

Uppdaterat 10-juni-2013.
Livstidsdömde Ulf Axmyr får sitt straff tidsbestämt till 51 år.. Örebro tingsrätt beslutade att Axmyr ska släppas ut om 3 år.
– Jag är nöjd med det, hälsar Leif Axmyr från anstalten i Tidaholm.
Sammanlagt har han nu avtjänat 31 år för dubbelmordet.

Beslutet om att tidsbestämma straffet till 51 år innebär att Axmyr kan släppas ut efter att avtjänat två tredjedelar av tiden. Det innebär att han bli fri 2016, efter 34 år. Där börjar straffen likna något och inte som det varit i fall på senare tid, ett hån mot offren.

MER.

Uppdaterat 2016-06-02. Han har suttit inlåst i 34 år – längre än någon annan livstidsdömd i Sverige. I dag blev dubbelmördaren Leif Axmyr en fri man. Får se om han förblir en fri man.

Annonser

6 thoughts on “Leif Axmyr.

  1. sätt tokfan på en båt till Finland, eller låt Paulo Roberto muppen sörja för hans försörning. Dom e ju polare. Mördaren och kokboksförfattaren hahahah!
    Pack som sagt. Han e ju så gammal, kan han inte bara dö?

  2. Axmyr sitter bra där han sitter. Enda sättet han ska komma ut genom fängelseporten är i en kista
    Lars

  3. sätt en kofot i pannan på honom.så jävla dålig förlorare tålde inte att bruden hans gav honom foten ha ha ha ha ha jävla looser som sagt sätt kofoten i pannan på aset

    • Till Paulo mf. Din sne vridna syn på Leifs lilla privata,del av liv.Den tycks du veta lite om, TACK OCH LOV!!!! .den som nu inte vet vilken hård skola samt hur han e nu.bör vara tyst.Han har sonat sitt brott och skulden får han leva med.Finns andra som mördat både i ilska ooch i vanvett,dom fick mucka trots allt.Han är 72-år ,han bör kunna avsluta sina dagar i frihet,de e han värd.Så tycker du kan ta den där kofoten och stoppa den-tja , långt upp i röva, och helst på tvären. Tycker den passar bättre där. Han har familj och vänner här ute som väntar och han vill bara leva lugnt. Men vad vet” lilla du” och ni andra Som snackar och kastar skit ???

  4. vill bara säga att hur illa än handlingen är så har inte denna mannen som en gång oxå var ett barn med drömmar o hopp om en ljus framtid . han valde inte sina föräldrar . ( mordet var hemskt ) men lär er o skilj på personn o sak . med et mått ni mäter upp till andra skall ni själva få uppmätt med . förtydligande . detta inte sagt som nåt förmildrande av handlingen men man har ingen rätt att vara elak . då blir ju det babislek du e du nä du e dum . hur bra bygger vi jorden med en sån filosofi ???? tell me

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s