Den kulturella eliten.

Överspelat nu visserligen men det gör inte frågan mindre aktuell.
Angående skolbarns resa till Saudi Arabien i den suspekta organisationen Spiritus Mundis regi.

”En skum ”kulturförening” som lever på Allmänna Arvsfonden, naiva kommuntjänstemän, en ökänd ”islamolog”, ett anonymt storföretag som krusar för saudiska kontrakt, saudiska shejker som ser en chans att sprida wahabismen här uppe i dar al-harb (”krigets land”).”

Naiva politiker:
Inger Björkqvist vill betona vikten av att resan inte innebär ett ställningstagande för den rådande politiska situationen i Saudiarabien.
– Vi tar helt avstånd mot förtryck i alla dess former både här hemma och i andra länder. Därför är det viktigt att elever kan träffas över gränser för att byta erfarenheter som förhoppningsvis kan användas till det bättre.

Inför resan hölls ett föräldramöte för att diskutera och informera om projektet. 11 elever från Limhamn-Bunkeflo har anmält intresse att följa med på resan och 9 elever från Hermodsdals- och Gullviksskolan. Ett nytt föräldramöte planeras i mars. Vid detta möte kommer Mats Bååth, utbildningschef i Limhamn-Bunkeflo, att berätta om den rekognoseringsresa han gjort.

Mats Lindbom är förälder och har lämnat intresse av att följa med på resan.
– Jag upplever initiativet bara som positivt. Det är trevligt att barn från olika länder får träffa varandra. Genom möten skapas förutsättningar till förståelse för varandra. Därför är jag förvånad över den uppståndelse som blivit kring resan. Elevernas intresse har helt hamnat i skymundan, säger Mats Lindbom.

Vilken otroligt naivitet man besitter och dessa skall kalla sig bildade. Är det i elevernas intress att skolbarn tvingades bära abaya under sitt timade besök i Saudiarabien? Vad använder denna förälder att tänka med? Den delen skall man faktiskt delvis använda att sitta med.

Som någon skrev: ”Vi hade kulturutbyte med tyskland på 30-talet också. För självfallet fanns det positiva kvaliteter i både sovjet och NaziTyskland.” Då har vi ändå vad gäller islam fått otaliga bevis på dess destruktiva kraft och dess ”den enda guden” filosofi. Ändå tror dessa ”bildade” Att Saudi med dess värsta form av islam skulle påverkas av att vi sänder ner skolbarn dit.

Folkpartiet i opposition skrev:
”Sverige ska inte exportera vapen till länder som grovt bryter mot mänskliga rättigheter eller är diktaturer. Saudiarabien är en brutal diktatur där kvinnor förbjuds att delta i val och där dödstraff och tortyr är vardagsmat. Det är pinsamt att se försvarsminister Leni Björklund stryka Saudi-diktaturen medhårs. Regeringens utrikespolitik och vapenexport har helt tappat princip och moral. Folkpartiet KU-anmäler därför på onsdagen försvarssamarbetet med Saudiarabien.”

Men att exportera skolbarn går för sig? Någon som kan sparka ut föreningen spiritus mundi från kontakter med barn, någon som kan entlediga Mats Bååth? Knappast, den kulturella eliten vet att hålla sig om ryggen. I dess namn kan vilka åtgärder som helst bli legitima.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s