Fortsatt smuggling.

En skåpbil slog upp dörrarna vid Limhamns hamn i Malmö på onsdagseftermiddagen.
Ut ur bilen vällde minst 20 män.
Nu misstänker polisen att det handlar om människosmuggling.
De fyra män som polisen lyckades hinna upp är Irakier som nu söker asyl i Sverige och har därför förhörts och lämnats över till migrationsverket.

Det är tydligen så att Sverige ännu betraktas som värt att smuggla folk till trots avtalet med Irak att sända tillbaka asylsökande. För dessa kan väl knappast ingå i regeringens plan om ”arbetslinjen”!
– De som smugglats hit vill inte prata och inte smugglarna heller. Tolkar och resor kostar massor med pengar, säger polisen.

Hittills i år(2007) har 17.000 irakier kommit till Sverige. Hur många av dem som smugglats vet man inte, men enligt polisen är det talande att 95 procent av dem saknar dokument.
I oktober greps en ”svensk” i 45-årsåldern sitter gripen i Uganda misstänkt för människosmuggling och bedrägeri. Mannen ska ha lurat somaliska flyktingar att han kunde ordna uppehållstillstånd i flera europeiska länder.
Svensken har sina rötter i Somalia.

Förra året lade EU fram ett förslag att arbetsgivare som inte kontrollerar arbetstillstånd kunna dömas till böter och återbetalning av löner. Vid upprepade fall, eller om arbetsgivaren vet att den anställde är ett offer för människosmuggling, kan fängelse dömas ut. Det ska dessutom bli lättare för utnyttjade arbetare och fackföreningar att driva klagan mot arbetsgivare.
Vet inte hur det gått med detta förslag eller hur urholkat det är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s