Tvångsvård ingen orsak

att få sparkem från riksdagen. Trots tvångsvården sitter William Petzäll säker i riksdagen. Omhändertagandet påverkar inte hans riksdagsplats.
– Det är inte grund för skiljande från uppdraget enligt bestämmelsen, säger Claes Mårtensson, chef för riksdagens kammarkansli.
Han har tydligen tvångstankar också i dimman, han publicerar ”avslöjanden” som om det vore i en sandlåda och som media naturligtvis hoppar på. Nu senast vilka som driver/drev den nya bloggen Avpixlat och den nedlagda PI.
Har det ett allmänt intresse? För mig är vad det står som är intressant, om SD sympatisörer driver en blogg syns det väl snart helt tydligt.

Men Petzäll kan sitta lugnt i orubbat bo. Den förre SD-ledamoten och numera politiske vilden Petzäll behöver inte oroa sig för sin riksdagsplats trots tvångsvården. Enligt regeringsformen 4 kap. 11 § kan en riksdagsledamot bara tvingas avgå om han eller hon ”genom brott har visat sig uppenbart olämplig för uppdraget”. Detta avgörs varken av partierna eller riksdagen utan beslutet fattas av domstol.

I modern tid har bara två riksdagsledamöter skilts från sina uppdrag. 1996 fälldes den moderate ledamoten *Stig Bertilsson för grovt bedrägeri och hans partikollega *Jerry Martinger fälldes 2001 för sexuellt ofredande samt övergrepp i rättssak. I båda fallen blev de av med sina riksdagsplatser efter domstolsbeslut.

Det är alltså två moderater som har det tveksamma nöjet att hittills varit de enda som har blivit avsatta från riksdagen.

*Ex-riksdagsmannen Stig Bertilsson dömdes för grovt bedrägeri och avsattes som riksdagsman. Sedan dess har han fått ut 14 000 kronor i månaden i inkomstgaranti. 2011 har han gjort comeback i politiken som ordförande för Moderaterna i Bengtsfors. År 2004 startade diskussionerna om riksdagens inkomstgaranti skulle gälla även för personer inom riksdagen som fällts för brottslig gärning. För Bertilssons fall fanns inga inskränkningar i denna förmån vad det verkar.
För att få inkomstgarantin får han inte tjäna mer än 37 900 kronor per år. Bertilsson har uppgett en inkomst av 36 000 per år(2004). Detta trots att han var ägare och vd för tidningen Dalslänningen och var ägare av Carlssons tryckeri i Vänersborg.

*Jerry Martinger(Född år: 1947) blev under 2001 dömd först av Huddinge tingsrätt och senare av Svea hovrätt. Domen medförde att han avsattes från sitt uppdrag som ledamot av Sveriges riksdag.
Jerry Martinger var åtalad för en mängd brott, allt från sexuellt ofredande till misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.
Martinger misstänks bland annat för att, efter att han upptäckt att hustrun hade en älskare, ha ringt 154 oanständiga samtal från 29 telefonautomater i Visby, Stockholm och Södertälje.

Källor: AB, Wikipedia. riksdagen.se, Bohusläningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s