Illegala vapen i Sverige.

Tull och polis i uppdrag har haft i uppgift att kartlägga införseln och utredningen av illegala vapen.

Resultatet visar bland annat att kriminella är mer beredda att använda skjutvapen än tidigare. Det var en nyhet..!

– Sammantaget leder uppdraget till rikspolisstyrelsen och tullverket i kombination med att vi genomfört och nu också överväger flera lagändringar på vapenområdet till att vi tar viktiga steg i kampen mot illegal vapenhantering, säger justitieminister Beatrice Ask.
Vilka lagändringar skulle det vara som hindrar smuggling av vapen och illegal vapenhantering? Man har länge försökt förhindra smuggling på många andra områden och illegal hantering av t.ex droger men bara fått marginella effekter.
Flera tusen illegala vapen beräknas vara på drift i Sverige och Skånepolisen beslagtar varje år ett par hundra illegala vapen. På mindre än ett år 2011–2012 begicks tio mord med skjutvapen bara i Skåne.
Enligt utredarna är vapeninflödet till Sverige inte storskaligt, utan det handlar om ”små slattar av vapen”.
Jaha, är det inte så att ”små slattar” till slut blir storskaligt? Ni vet uttrycket ”många bäckar små….”

– Etiska rådet om polisens beväpning(2005) hängde inte med i svängarna, då man tydligen gick mer på hur det såg ut inför omvärldens ögon. Hur är det idag?
Då tyckte man:
–- Elpistol bör inte ingå i beväpningen för svensk polis. Behovsbilden har inte analyserats tillräckligt och frågan om elpistolen kan orsaka bestående skador är inte heller helt klar.

– Distansbatonger bör inte ingå i beväpningen för svensk polis. Såväl syfte som behov är oklart.

– Polisman bör även i fortsättningen ha pistol som tjänstevapen. Men reglerna om användning av skjutvapen bör revideras.

– Distraktionsgranater bör få användas av Nationella insatsstyrkan samt av storstädernas piketenheter under förutsättning att det utfärdas tydliga regler om bland annat beslutsnivåer, användningsområden och dokumentation.

Skicka in fjorton A4 ark för dokumentation så att polischefer och andra byråkrater får avgöra om det verkligen är nödvändigt. Och skjut för guds skull ingen hund då går media och djurvännerna i taket, hellre då låta hund ta ett par tuggor av dig. Hur reviderar man när en polis skall använda skjutvapen? Skall en polis först få en kula i sig?? Det kvittar vilket, för i media har alltid polisen fel…

Annonser

One thought on “Illegala vapen i Sverige.

  1. Inom den svenska polisen uttrycks det ibland önskemål om att elpistolen ska ingå i polisens utrustning, ett krav om ofta framförts av polisförbundets ordförande Jan Karlsen .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s