Hårdare att låna.

I alla fall för dem som inte har marginal att också amortera och det är väl nästan uteslutande unga.. Tydligen skall detta gälla lån som tas nya och inte retroaktivt för det skulle vara svårt juridiskt set att ändra på ingångna avtal.. Vilket också skulle drabba dem med lån om de blir sjuka eller arbetslösa.

Men som väntat så läggs ALLT på låntagarna att banker som lånat ut hur lättvindigt som helst skulle få sin beskärda del är helt otänkbart.. De lever och kommer även i fortsättningen leva utanför samhällets regler vad gäller ansvarstagande gentemot sina kunder.
Riskerar banker att komma på obestånd går staten in och skjuter till skattemedel för kundernas skull sägs det.
På senare tid har krav på banker börja ställas, men att de skulle på något sätt göra att kunder kommer i bättre position emot banker, det vet i fan….

Bankföreningen ville tidigare rekommendera tuffare amorteringskrav för att dämpa hushållens skulder, men drog tillbaka förslaget i fredags efter kritik från Konkurrensverket. Enligt myndigheten kunde ett sådant beslut strida mot konkurrensreglerna, skriver TT.

Svenskarnas skuldsättning har växt snabbt de senaste åren. För snittsvensken skulle det, med nuvarande återbetalningstakt, ta cirka 100 år att bli kvitt sina skulder, enligt Riksbanken. So what? Ser man bara till räntan så är skulden betald sedan betydligt tidigare.. Har du ett lån på två miljoner så betalar du i ränta betydligt mer än husets värde på mindre än 50 år.. Skall det ovanpå det komma amorteringskrav att också betala av huset på 50 år? Bäst ni börjar bygga hyreslägenheter åt den delen av folket som ni stoppar att få eget boende då..

Men många av hyreslägenheter ligger i pris i närheten som ett eget boende kommer att kosta(även om det finns de som är betydligt billigare) enligt de nya normerna med amorteringskrav. Men där gör det inget, bara man inte äger och lånar till boendet.. Då får man helt enkelt välja mindre standard och yta..

Börjar sedan räntan stiga och med amorteringskrav, vem fan har då råd med ett eget boende? En stendöd småhusmarknad av nyproducerade hus gynnar väl ingen? Eller? Man är rädd för en ”bubbla”!!
Är inte risken att man skapar en framtida annan typ av bubbla, av betydligt minskat eget boende? Och bara ungdomar där föräldrar kan bidra kan få eget.. Stiger räntan så drabbas alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s