Torskvandring till Kina.

Torsken du äter till middag kan ha varit ute på en lång resa. Den har fiskats upp i Barents hav, skeppats från en hamn i Nordnorge över halva jordklotet, till Kina där den fileats innan den skickas till svenska frysdiskar och storkök. Tydligen är Findus en av dessa, så ingen mer Findus torsk för min del om den är djupfryst.
Ren principsak, att man behandlar inte färskvara så.. Vad mer finns ute i butikerna?

COOP:s torsk fileas i Sverige eller Polen, och torsk som säljs under Änglamarks varumärke fileas i Litauen. Ica köper torsk som fileas i Norge, men sedan skeppas fisken till nederländska Rotterdam och transporteras därifrån i lastbil till Tjeckien, där den packas, dock då inte om man köper märket Findus tydligen. Hoppas ni inte skeppar Ebba ärtorna till Kina också för behandling..

På Findus har man som ursäkt att det finns mycket kompetens i Kina runt att filea för hand, ”så vi kan få fram en väldigt högkvalitativ produkt. Man får ut så mycket större del av fisken som kommer konsumenterna till godo och det gynnar den totala försörjningskedjan”. Troligtvis kvalificerat struntprat..

Den övervägande delen är med all säkerhet kostnaden för hanteringen, då gör inte något varv runt jorden så mycket.

Transporten av den djupfrysta fisken till och från Kina tar 80 dagar. Undrar vila garantier som finns under alla dessa dagar att fisken behandlas som färskvara. Från den fångas i Barens hav till den når butiken eller storköket.

Man fiskar den i Norge och jag antar att man där måste grovrensa fisken på inälvor för man kör väl den inte så många dagar med båt till Kina utan att ta ut inälvor? Man fryser väl inte ner fisken utan den rensas först?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s