Den dyrbara oljan.

Oljeprisraset är långt ifrån över, enligt en ledande expert. ”Priset kan falla till 15 dollar fatet. Det är en nedåtgående kurva och vi vet inte när vi når botten”, säger David Kotok, rådgivare på amerikanska Cumberland.

Terminspriset för WTI råolja handlas för nära 42 dollar per fat, medan Brent futures ligger strax över 48 dollar per fat.

David Kotok konstaterar att oljeindustrin fortfarande är optimistisk men han själv ser inga skäl till varför fallet ska upphöra.

– Hopp är inte en strategi, det är en myt. Faktum är att drivkrafter som behövs för att driva upp priset saknas, säger han i en intervju med Bloomberg TV.

Han konstaterar att priserna på olja kan fortsätta att falla. De kan bli så låga som 15 eller 20 dollar fatet. Då blir det kris för en del länder..

– Det är en nedåtgående kurva och vi vet inte när vi når botten, säger han och tillägger att han har följt utvecklingen i oljeindustrin under lång tid.

– Vi har varit igenom det här förr, men det var ett tag sedan sist.

När han fick frågan om varför konsumtionen av olja inte ökar, trots att priserna är så låga säger han att den kommer att öka framöver.

– När oljepriset sjunker måste man vänta en tid innan konsumenten vaknar upp. Jag tror på en konsumtionsuppgång när folk förstår att det är ett permanent prisskifte och inte ett temporärt, säger han.
Men nog måste väl att tekniken för t.ex. bensinsnålare bilar blivit bättre och att länder låter skattebetalare gynna elbilar också ha en viss inverkan. Oljeeldning är väl i princip helt borta nu i de stora förbränningsanläggningarnas tidevarv, till vilka kommunerna tvångsansluter.. Nu kommer väl Iran ut på marknaden också.

Högt oljepris.
Oljepriset uppgår den 13 juni år 2008 till $136 per fat (Olja WTI) vilket är ett väldigt högt pris historiskt sett. Oljepriset har från och med år 2003 till och med idag (2008-06-13) ökat med 368%

Annonser

One thought on “Den dyrbara oljan.

 1. Råoljan står idag i om jag minns rätt på strax över USD 40/fat..
  Vad som är intressant sker när Iran ger sig ut på marknaden. Arabländerna har ju inget annat att exportera än olja och är helt beroende av olja.
  Ökat utbud, lägre pris..
  Vi har ju sett hur det gått med Venezuela som också är helt beroende av olja och vad som skett där när oljepriset gått ner. Kommunistpresidenten, nu död, begrep, likt alla socialister inte att man ska lägga i ladorna i goda tider så det finns i de dåliga…
  Han spenderade istället åt alla håll och det bortskämda folket protesterar nu kraftigt..
  Bensinpriset i landet lär ligga på nån tjugofemöring/liter..
  Intressant framtid….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s