Kvarleva från faraonernas tid.

Sommardagar: De är vad barndomsminnen är gjorda av, härliga dagar av okontrollerad frihet, att leka med vänner, befriade från jordiska skyldigheter och skolan långt borta.

Så skulle det kunna vara även i Egypten. Men för miljontals flickor i skolåldern i Egypten, representerar denna tid på året något mycket mörkare: början av kvinnlig könsstympnings säsong. Denna könsstympning sker i början av lovet för att skadan skall läkas till skolan börjar.

Mona Mohamed var 10 år gammal när hon genomgick vad är känt som en kvinnlig omskärelse en varm sommardag i hennes by i östra Egypten.

”Jag var livrädd”, sade hon. ”De band mig, min mor å ena sidan och min mormor på den andra.” Man skulle haft de kärringjävlarna framför sig då.

Monas nålas fast av hennes nära och kära till vardagsrums golvet, injiceras av en läkare med narkos.

Mona minns att hon ges en bit tuggummi att tugga på innan hon till slut svimmade. Det var inte förrän hon vaknade att hon insåg att hon hade blivit skändad.

Historier som Monas är långt ifrån ovanliga i Egypten, där ”könsstympning” varit en brutal rituella för unga flickor sedan tiden för faraonerna. Och senare anammat till stor del av det muslimska samhället. Tyvärr finns även dessa kräk i Sverige.

Av de mer än 125 miljoner flickor och kvinnor i världen som lever i dag som har genomgått förfarandet, bor en av fyra bor i Egypten. Det är mer än något annat land i världen, enligt FN.

Det vanligaste förfarande i Egypten är typ 1, helt eller delvis borttagande av klitoris. Det är vad Mona Mohamed – och hennes äldre systrar fick uthärda.

Jämfört med hennes systrar, hade Mona tur, med tanke på att hennes förfarande utfördes av en läkare. Hennes systrar omskurna med ett rakblad med en traditionell (icke-medicinsk) barnmorska som strödde stoft på deras sår för att stoppa blödningen. Den kärringjävel skulle man också ha framför sig med en piska i handen.

Se till att detta förfarande inte i någon form tillåts i Sverige, inte den minsta eftergift på detta område skall komma och då får man ha vilka argument och ursäkter man vill. Men att lita på de ”goda” i detta flyktinghysteriska land går inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s