Ny ÖB.

Generalmajor Micael Bydén blir Sveriges nye överbefälhavare för Försvarsmakten, uppger försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det är med stor respekt jag har tackat ja till det här uppdraget, säger han.
Jaha? Respekt för vad? För ett försvar som åderlåtits på det grövsta och som ännu bara får kaffepengar. Man kunde lika gärna förra finansminister Borg låtit totalskrota försvaret för det var ju nära. Den enda från Alliansperioden som kan bära huvudet högt är Mikael Odenberg: – Jag vill kunna se mig själv i spegeln och försvarets anställda i ögonen, dundrade han.

Spiken i kistan blev när man aviserades besparingar för försvaret på 350 miljoner 2008, 620 miljoner 2009 och 980 miljoner 2010. Utanpå det blev Sten(Tomhylsan) Tolgfors försvarsminister och sedan kom dödsstöten, Karin Enström blev försvarsminister. Nu är det Peter Hultqvist och det kan inte vara sämre.
Enda chansen är att införliva asylpolitiken och miljarderna börjar rulla in.

Det var bättre förr, när jag gjorde lumpen var Torsten Rapp ÖB och även om inte materialet var på topp så kunde man mobilisera en stor armé. Nu är det svårigheter att få ihop tiotusen. På 60-talet hade vi bland de starkaste flygvapnet i världen.
Även om Lansen och Tunnan hade en förfärlig haveristatistik så var vi starka. En stark ledning inom Flygvapnet hade med hjälp av en expansiv flygindustri och försvarsvänliga politiker skapat världens fjärde största flygvapen, med fler än tusen svenska flygplan.
Då kunde man vara ödmjuk Generalmajor.

Två forskare skrev:

Ingen nationell beredskap kvar. Jämfört med andra sektorer som omdanats sedan Sverige bildades framstår försvarets systemkollaps som helt unik. Försvaret riskerar bli angelägenhet för aktörer utan demokratiskt mandat. Politikerna bör för en gångs skull inte låta budget styra analysen, skriver två forskare.
OCH:
Någon nationell beredskap, utöver ren incidentberedskap, finns inte. Inte sedan vårt land blev en i modern mening självständig nation i det internationella systemet på 1500-talet har förmågan att på egen hand hävda den territoriella integriteten varit så begränsad.

Litar inte ett smack på att våra politiker är beredda att ge oss ett försvar värt namnet. Enda gången de skjuter till massivt med miljarder är när de skall välkomna en invasion till Sverige, en invasion som man gärna ihop med media i sin ”godhet” bjuder in till helt självmant, med eller utan folks samtycke.

Annonser

One thought on “Ny ÖB.

  1. När jag ikläddes armens uniforn, på 60-talet, då kunde Sverige mobilisera runt 700 000 man..
    Jag hade en ”röd” inkallelseorder och kunde då vara på mobplatsen inom en timme…
    Det sista jag läste i ämnet är att vi kan idag få fram 5000 man – om vi får tre månader på oss..
    Skrattretande? Nej, det är mycket värre än så…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s