Yakuza i Japan.

Det är ett namn vi ofta stöter på inte minst i filmens värld. Men det är en komplicerad värld bakom detta.

Japans största kriminella organisation, Yamaguchi-Gumi, delades upp i två huvudsakliga fraktioner detta år, potentiellt kan det skapa ett gängkrig som i slutändan kan innefatta alla 21 kriminella grupperna i Japan av denna organisation.

Den nya koncernen, som formellt bildades i början av september, kallar sig Kobe Yamaguchi-gumi och har redan inrättat allianser med andra organiserade kriminella grupper. Rikspolisstyrelsens i Japan säger att de har haft ett krismöte för att diskutera hur man ska hantera krisen, och polisen i landet är i beredskap.

I den japanska undre världen, är de 21 organiserade i kriminella grupper som försöker bestämma vilket håll vinden skall blåsa och vem man ska alliera in sig med. Den sista splittring i Yamaguchi-Gumi, som inleddes 1984, resulterade i flera års episka krig märkta med mord, försök till bombningar och eldstriderna som skrämde och trollbundit nationen.

Japan har mycket strikta vapenkontrollslagar, och i ett land med 127 miljoner invånare, fanns det sex vapenrelaterade dödsfall förra året, enligt statistik från Rikspolisstyrelsen. Möjligheten till gängkrig skrämmer.
Sex vapenrelaterade dödsfall.. Det slår Göteborg ensam med hästlängder.

Yakuza är ett samlingsnamn för Japans organiserade kriminella grupper: Landets maffia. De var traditionellt förbund av spelare och gatuförsäljare, yakuza historia går tillbaka hundratals år, den äldsta gruppen är, uppskattar författare Kazuhiko Murakami, förmodligen Aizukotetsu-kai i Kyoto, som grundades på 1870-talet.

Medan många yakuza grupper började som löst ihopkopplade spelföreningar, de kom till sin rätt i kaoset efter andra världskriget, först med svarta marknader, spel och underhållning – även hanterade några av Japans främsta efterkrigs-stjärnor och sångare – bygg-, fastighetsmarknaden-, och deltar i utpressning och bedrägeri. Och så naturligtvis, politik.

Yakuza medlemmar, enligt Reuters, greps 2013 för att infiltrerade byggjätten Obayashi uppgift att sanera Fukushima efter tsunamin och jordbävningen och försökte få in illegala arbetare.

”Vi tar det på stort allvar att dessa incidenter händer en efter en”, säger Junichi Ichikawa, en talesman för Obayashi, och tillade att bolaget undersökte sina underleverantörsföretag för att se till att de inte var kopplade till gängmedlemmar. ”Det fanns inslag av vad vi hade gjort som inte går tillräckligt långt.”

Yamaguchi-gumi har kallats Japans näst största riskkapitalbolag. Eftersom de är spelare och de är invigda, och villiga att använda, insiderinformation, ser de aktiemarknaden som ett kasino, där de är i huset. Den moderna yakuza använda sitt nätverk av män och kvinnor som arbetar i Japans ”serveringsbransch” – ledsagare, ”värdar” och ”värdinnor” samlar in information som kan användas för utpressning av företagsledare, politiker och byråkrater att maximera vinster i sina intresseområden.

Det amerikanska finansdepartementet har märkt Yamaguchi-Gumi som en trans organiserad kriminell grupp och riktar sanktioner mot gruppen som styr dem.

Källa. CNN.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s