Margarin och dess innehåll.

För inte alltför länge sedan kunde vi läsa om all möjlig skit som man stoppade i margarin som am använder till smörgåsar. Undrar om det blivit bättre.

Då kunde vi läsa att i Unilevers fabrik i Helsingborgs hamn tillverkas Becel, Lätta, Milda och Flora. En person med insyn i tillverkningen tog en bild inifrån.

Varningsskyltar, brandfarliga ämnen i stora tunnor och brandsläckare gör att det mer ser ut som ett kemiskt laboratorium än en livsmedelsfabrik. Det är långt ifrån de vackra böljande rapsfälten som visas i reklamen. Och att du skulle få ett starkt hjärta.

Palmolja är en debatterad ingrediens som man tydligen inte kan undvara i industrin.

ICA skryter.

All palmolja som används i våra egna varor ”ska vara” hållbart och ansvarsfullt producerad senast 2015. Tills dess köper vi GreenPalm-certifikat, där pengarna går till att stödja ansvarsfull produktion. Vi köper också certifierad palmolja från plantager som följer ekologiska, sociala och ekonomiska riktlinjer. Till exempel den ekologiska palmoljan i våra ICA I love eco-popcorn.

MEN.

Det är den enklaste form av certifiering, som flest använder och kallas Greenpalm-certifikat vilket INTE innebär certifierad palmolja, utan bara är ett stöd till produktionen av certifierad palmolja. Ett företag som köper palmolja genom GreenPalm-systemet ger inte någon garanti för att den palmolja som de själva använder faktiskt är certifierad. Green Palm, ägs(2012) av nordiska Aarhus Karlshamn som levererar palmolja för mer än hälften av svenska livsmedelsproducenter.

För att kunna odla palmolja röjs det tusentals kvadratkilometer regnskog årligen, där både djurliv och växtliv får betala med sitt liv. Det finns inga garantier där heller med dessa certifikat. Men det går att odla palmolja ansvarsfullt om bara de stora orkar bry sig.

Men det finns även annan skit i t.ex. margarinet, bensin!!! Livsmedelsverket analyserade för ett antal år sedan margarinerna Milda och Becel och fann bensin i dessa livsmedel. Vilket tillverkaren Unilever kategoriskt förnekat att det förekom.
Bensinen man använder är Extraktionsbensin (hexan), vilket är en baskemikalie inom olje- och matfettsindustrin. Detta lösningsmedel används enl Livsmedelsverket..

Och som ett brev på posten kommer automatiskt vad än det gäller för skit i livsmedel svaret att det ligger under gränsvärdet.
Särskilda gränsvärden finns därför för extraktionsbensin i matfetter, sojaprodukter, chokladfett mm. Frågan är hur ”säkra” de är. Det är inte sällan man tänker mer på industrins kostnader än människors hälsa. Gränsvärdena för vad som är tillåtet har höjts efter hand av ansvariga verk. Trots de är cancerogent och allergiframkallande utan att vi vet om det.

Men bensinen kan också komma från kemikalietankar i båtar skrivs det. Det är tillåtet att frakta fetter och oljor i kemikalietankar, där lasten innan bestått av hexan, aceton och andra lösningsmedel.

Många använder rent smör till smörgåsen som tillverkarna av margarin desperat försöker efterlikna, nackdelen med smör att det inte är vänligt att stryka på smörgåsen, såvida det inte stått i rumstemperatur ett bra tag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s