Behandla alla lika!

Det är en utopi som inte sällan hörs från våra politiker och kulturarbetare.

Vi känner mindre tillit till personer som vi föreställer oss tillhöra andra grupper än vi själva.

Det visar nya psykologiska experiment från Karolinska Institutet.

– Det verkar finnas någon typ av inlärningsmekanism som inte behandlar alla andra människor likadant, säger psykologiforskare Andreas Olsson till SR

Har vi inte alltid genom alla år haft denna inställning? Nämn något verkligt samhälle där konsensus råder om allas lika värde. Inte ens i kommunismens ideal var alla lika, utåt kanske men definitivt inte bakom ridån. Om vi skulle känna mindre tillit nu kan också bero på att vi är mer upplysta och vi kan läsa om andras agendor. Du har mer alternativ till din ståndpunkt.

Det är väl en utmärkt beskrivning av det ”goda” blocket av riksdagspolitiker. Där man infört en totalitär demokrati och där politiker inte svarar på direkta frågor och när en fråga blir för stor så utesluter man partier för att inte de skall få kontroverser man inte klarar av att lösa.

Religiösa har väl alltid haft den inställningen att tillhör du inte en sekt eller är katolik-kristen-muslim är du med annan inriktning inte att lita på. Muslimer uppmanas till och med att inte umgås med andra än muslimer.. Där är det väl inget nytt under solen. Till det behövs ingen ny forskning. Vänster-höger problemen har väl funnits där så länge det funnits ett höger-vänster..

Lägg också då som sagt till att vi i fotfolket aldrig eller sällan  får direkta svar på frågor från politiker och andra i offentlig tjänst och att journalister har lätt att undvika frågor som rör kärnan.

Ett kritiskt granskande i media verkar vara mer av en ”spaltfylla” där man inte sällan motsäger sig själv i nästa mening för att gardera sig mot att det inte är politiskt korrekt.. Samt att svenska politiker och många journalister gärna vill framställa sig som moraliskt högstående, då blir talet eller rubriken inget kritiskt granskande utan en åsikt som man anser att även vi bör ha.

Där filtrerar man i stället bort de fakta som inte säger de rätta sakerna. På grund av sitt höga moraliska stånd där man anser sig stå över fotfolket.. Inte minst kända kulturnissar försöker överträffa varandra i gudomlig godhet.

One thought on “Behandla alla lika!

 1. Törs man gissa att denna ”forskning” är skattefinansierad? Är det att vara fördomsfull?
  Min kommentar om denna forskning är den som inte lär sig av sina erfarenheter är en idiot (och duger möjligen till ”politiker”)
  Många av våra sk ”fördomar” är erfarenhetsmässigt väl grundade, anser jag.
  Är t ex att generalisera, generellt sett en fördom?
  Om jag möter en förvirrad hen på en mörk bakgata som viftar med en kniv, är det då en fördom att anta att hen INTE tillhör mängden ”good guys”?
  Skall jag bemöta denne ”med öppet sinne”?
  Bara några reflexioner…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s