Har vi den media vi förtjänar?

Har vid otaliga tillfällen kritiserat SVT, SR och deras ”hjärntrust” som sitter och avgör vad som skall sägas och inte sägas, friheten att säga vad man vill finns inom snäva ramar på denna fria television.
Säger du alkohol måste du säga alkoholfritt o.s.v. Det måste tycks det alltid finnas en täckning för det motsatta. Speciellt gäller det om du kritiserar invandring eller t.ex. muslimer, då träder hela hjärntrust-försvaret igång på alla cylindrar.

Under de tre O:nas tid fanns det en hälsosam respektlöshet och de hade mer makt än vad idag SVT:s hjärntrust har och då kom också de rätta frågorna och makthavare svettades.
Det var också innan politikerna blev medietränade att inte svara på frågor utan svamla sin skit.
Dessa tre herrar skulle idag säkert ställa de frågor som inte var politiskt korrekta att fråga. Speciellt nu när många politiker är så ”oegennyttiga” och fulla av god vilja.
Man skulle nog betrakta dem som cyniska, tänk om de goda politikerna hade fått en fråga om meningen med en massiv invandring och utkrävts ett riktigt svar utanför medieträningens sfär.

En gång i tiden närmare sagt 1989 uppgav 30% födda på 1950-talet att det skulle stödja kommunisterna i val läste jag i boken ”Den undflyende sanningen”.
Där drar man också slutsatsen att ungefär hälften av våra stora riksmediers redaktioner torde idag(2004) stödja vänsterpartiet eller miljöpartiet.
Och den tendensen tycker man med all tydlighet håller i sig även hos SVT och SR.
Maktutredningen skrivs det fann dessutom att journalister genomgående placerar sig till vänster om genomsnittsväljaren. Så var det för tio år sedan och undrar om det inte är ännu mer nu.

Så detta kan vara EN förklaring till det så otroligt låga förtroende journalister har hos folk enligt Förtroendebarometern. pdf fil. För något eller några år sedan var förtroende på 24% för journalister.

Och inte går det bättre för de stora drakarna inom media. Talen som anges är procent hur många som har förtroende.. Klicka för större bild.
förtoende media

I GP kan vi läsa en annan version.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s