Framtidens boende!

Årets World Building of the Year, genom arkitektkontor Office of Metropolitan Architecture (OMA) och Buro Ole Scheeren kan ändra den grundläggande förslag på hur vi gör städerna påstår man.

Äran gavs vid World Architecture Festival (WAF) i Singapore, och beslutades av en jury bestående av experter från industrin.

”The interlace gör ett stort urbant intryck. Det ger dig en horisontell stad med interfolie av rymd och vegetation”, sade de.

”Det är ett spel-växlare … något du kommer ihåg, det var här någon först gjorde det där, dessa block på himlen, med trädgårdar.” Filosoferade man också

Det ambitiösa bostadsområde är ett storskaligt projekt, som blev färdig 2013 och ligger i den södra delen av Singapore. Varför det blev årets byggnad vet jag inte.

Eric Chang, partner på Buro Ole Scheeren, förklarar: ”Vår främsta tanke var hur man konceptualisera(?) något som är mer av en vertikal by, än vad som egentligen en byggnad för bostäder.” Jaha??

Resultatet är 31 flerfamiljshus staplas diagonalt, och arrangerade runt åtta huvud gårdar. Det är 170.000 kvadratmeter, och innehåller 1.400 fyrkantiga enheter.

Passiva designstrategier orienterar gårdarna för att styra dagsljuset, för att ge högre komfort för invånarna. Andra designelement svara på faktorer som solstrålning och vindrörelser. Den öppna layouten är avsedd att ge fler möjligheter till social interaktion bland sina invånare.

Då är frågan hur mycket social interaktion man behöver ha i sin plånbok för att bo där.
Knappast för en vanlig dödlig förmodar jag.
151109151843-waf-interlace-sharp-1-exlarge-169

Källa CNN.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s