Säkerhetsnivån i Sverige.

Man har höjt risken för terrordåd i Sverige till 4:a på en femgradig skala.

Hur motiverat det är lär vi aldrig få full insyn i då man som alltid har ett hemlighetsmakeri runt detta. Men det är inte lite konstigt när man från SÄPO på briefingen inte meddelade mer än det var en man man sökte.. Nu en dag senare är både bild och namn ute i media så till vilken nytta var denna ”mussle-taktik!” Säpo vill i nuläget inte bekräfta mannens identitet eller att bilden är den som man skickat ut till polisen.

Media har julafton nu med allt som hänt, analyser och spekulationer i full gång. Helt ovidkommande artiklar och reportage blandas med verklighetstrogna och genomtänkta. Korkade och kloka frågor i studion i morgonprogrammen blandas också.

Klart man från alla håll i denna media-hysteri, från dem som av någon anledning vill skapa ett temporärt kaos har det lättare när det bara är att ringa eller sms:a ett hot så kan man stänga ner stora evenemang. Kanske säkerhetstjänsterna i världen arbetar på samma sätt där man inhämtar information som är långt ifrån bekräftad. Men där ligger väl svårigheten, vad skall passera och vad skall inte passera. Man kan inte agera genom efterklokhet. Men nu ser vi överallt i världen vilket lokalt kaos man kan skapa genom anonyma hot, inte minst i flygbranschen.

Säkerhetstjänsten i Belgien lär få det hett om öronen, rätt eller fel det får vi kanske veta. Media lär inte lämna det utan vidare. Turkiet har i princip anklagat Belgien för slapphet med att inte ta varningar på allvar. Vilket  terroristexperten Norell kallade för ”blame game”.

Turkiet grep Salah Abdeslam när han var på väg att ta sig till Syrien tidigare i år. Därefter deporterade man honom tillbaka till Belgien, som man då menar missbedömde faran.

Men vi kommer nu att få leva med att säkerhetstjänster världen över kommer med överlagda genomtänkta analyser men även mindre genomtänkta under mottot för ”säkerhets skull”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s