Byggboom!

GP.

Det som gör att vi står ut lite jämfört med andra länder är att inhemsk efterfrågan ökar så starkt. Och då är det två faktorer man kan peka på. Det ena är hushållens konsumtion och det andra är att bostadsbyggandet har tagit fart ganska ordentligt, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB.Det ökade byggandet är en process som har pågått i flera år och ser ut att fortsätta. Antalet påbörjade lägenhetsbyggen under tredje kvartalet var på den högsta nivån sedan början av 1990-talet.

Det behöver byggas väldigt mycket. Efterfrågan på bostäder talar för att det här kommer att fortsätta både 2016 och 2017, säger Holmgren.

Här får man vara försiktiga med facit på hand. Efter miljonprogrammets hysteriska byggande på 1960-talet till mitten av 1970-talet fick  vi efter en närapå ”på stället marsch” vad gäller byggandet. Flera kommuner stod med ett massivt bostadsbestånd och det förekom efter ett antal decennier även att kommuner rev hus.
Man kan inte nu bygga efter en flyktingvåg utan efter vad man anser vara ett inhemskt behov. Flyktingar återvänder hem många efter det blivit stabilt i hemlandet om det nu blir det. Många väljer också efter ett tag att dra vidare till andra länder.
Vi kan inte åter stå där med byggkomplex som undergräver vår ekonomi och med tomma områden som en följd. Vad skall man göra då? Vänta på nästa flyktingvåg?
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s