Kamp mellan muslimska block.

Det pågår en kamp mellan Shia och Sunni i den muslimska världen. Skall man se till antalet utövare så är Shiamuslimer helt underlägsna.. Bara cirka 15 procent av världens muslimer idag är shia. Resten är sunni. Shia är dock i majoritet i Iran, Irak och Azerbajdzjan.

Läser man om denna konflikt så ser man saker man känner igen från kristendomen. Ett av dem är tron på att en ”undergörare” skall återvända.

Citat:

Splittringen mellan sunni- och shiamuslimer uppstod när profeten Muhammed dog år 632. Sunniterna menade att den mest kompetente av profetens anhängare skulle vara deras överhuvud, medan shiiterna ville att den positionen skulle gå i arv till Muhammeds kusin och svärson Ali.

Muhammeds vän och rådgivare Abu Bakr valdes till islams förste kalif och blev då både politisk och religiös ledare för religionen. En minoritet, de som grundade shiaislam, höll dock fast vid att Ali och hans släkt var islams rättmätiga arvtagare.

Under religionskrigen mellan shiiter och sunniter på 600-, 700- och 800-talen mördades tolv av shiiternas ledare. Shiiterna tror i dag att den tolfte och siste imamen är osynlig. Han lever fortfarande och kommer en dag att återvända för att göra världen till ett rättvisans hem.

Om det är det Iran menar med ”Gudomlig hämnd” vet jag inte.. Så både kristna och muslimer har en trägen väntan, man väntar och väntar och under tiden man väntar fyller man samma tid med sina underverk och profetior. Katolska kyrkan har sina helgon ritualer.. Alla för att hålla sina troende varma i kläderna.

Men klart lovar man  ett evigt liv och ett ljuvligt liv däruppe då är det inte så svårt att locka folk. Martyrskap i båda religionerna har ställt till mycket.

Medan kristendomen har reformerats efter vår tid så har inte Islam gjort det.

Under Europas transformeringsepok stod den muslimska världen i princip stilla och behöll religionens tvångströja. Katolska kyrkan gjorde kanske tama försök men de lyckades inte hålla emot sekulariseringen..

Orsaken till detta är att Islam innehåller en konkret lagstiftning och kan inte sekulariseras såvida den inte reformeras. Och det är otänkbart, att ändra i Koranen vad jag förstår.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s