Wiens polischef har varnat kvinnor

mot bege sig ut på gatorna ensama, i kölvattnet av det mycket omskrivna sexuella övergreppen i Österrike och Tyskland.

Det var polisens bas Gerhard Pürstl som gick ut med det, nu anklagas han för att sätta ansvaret för kvinnor att skydda sig från angrepp, snarare än att rikta sig till män som begår sexualbrott.

Mr Pürstl sa: ”Kvinnor bör generellt inte gå ut på gatorna på natten ensamma, de bör undvika misstänkta områden och även på pubar och klubbar bör de endast ta emot drycker från personer de känner.”

Den kontroversiella kommentaren kom i ett uttalande i Die Krone, Österrikes största dagstidning. 

Herr Pürstl kommentarer följer på  en rad av sexuella övergrepp i hela Europa, bland annat över hundra av dem påstås ha begåtts i staden Köln på nyårsaftonen. Tre män har gripits i samband med överfall begåtts i Salzburg, Österrike, samma kväll.

Men österrikiska politiker var snabba att fördöma Robert Pürstl, De hävdade att hans inställning visade han skyllde på offren, snarare än förövarna av sexuellt våld.

Inrikesminister Johanna Mikl-Leitner sade: ”Polisen kommer att se till att de tacklar varje misshandel fall med nolltolerans Vi kvinnor kommer inte att tillåta oss att se vår frihet, att gå vart vi vill, när vi vill, minskat med ens ens en millimeter ”.

Sandra Frauenberger är kvinnofrågor talesman för socialdemokratiska partiet i Österrike. Hon tillade: ”Den första incidenter som detta bör inte vara att berätta för kvinnor att vara mer försiktiga Den rätta reaktionen är för oss alla att samarbeta för att bekämpa problem som detta..”

En österrikisk polis talesman sade att det var praxis att inte publicera information om sexuella övergrepp anspråk på att skydda offren, och herr Pürstl tillade att hans förslag hade varit standard polisens strategi för att allmänt sett förebygga brott i många år…… Ett standard byråkratisk dålig ursäkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s