Tillståndet i landet Sverige.

Denna gång tänker jag inte på invandringen utan vårt civila och militära försvar. Det militära behövs det väl inte skrivas så mycket om. Det skrotade i princip den moderatledda regeringen med Finansminister Borg som var den som höll i yxan när man kapade delar av försvaret, som vi ser följden av idag. Samt i övrigt Reinfeldts huvudlösa politik.

Men nu tänker jag också på vårt civila försvar som verkar vara i samma bedrövliga skick som det militära. Master i Borås och nu i Falköping som har fått utstå sabotage, mjukvara för radar på Arlanda flygplats och kaos i tågtrafiken gällande bokning. SOS larmsystem. Allt under några dagar.

Infrastrukturministern gör som politiker alltid gör när de inte har koll på läget, ber andra om information.  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, verkar vara mer intresserad av att backa upp andra myndigheter och upprepar endast att Sverige är sårbart.

Vist kan det hända fel, men vid allvarliga störningar i samhällsfunktioner måste det väl finna minst ett fullgott backup-system, annat än att skicka fram en generaldirektör som säger att allt fungerar som det var tänkt att göra.

Vi får hoppas att SÄPO/MUST och andra myndigheter med samma inriktning inte ägnar sig åt att prata, eller kommer med dåligt underbyggda  förklaringar, som MUST gjorde när M-regeringen började avveckla försvaret…. Antingen utesluter man sabotage eller bekräftar så att de undfallande politikerna inte gör samma sak som med våra militära resurser, skrotar vårt civilförsvar på grund av okunnighet. Om det är sabotage måste väl det vara terrorism! Hybridkrigföring kallar Agrell det.

Agrell säger också ”Och så länge man inte kan avföra ett möjligt samband så måste man gå vidare och ta det hela på stort allvar. Om det är så att det är ett mönster kan man ju också förvänta sig att det kommer en fortsättning.”….  Det bör för övrigt ske skyndsamma och handfasta skarpa åtgärder, inte en utredning på ett par år. Men tyvärr som med det militära försvaret så kommer det nog inte ske. Prioriteringen bland politiker ligger inte för vårt försvar, civilt eller militärt.

Ryssland på tapeten igen, börjar bli lite frustrerande detta varje gång något liknande händer. Man kan ju bara spekulera.

Uppdaterat.

Telia orsakade haveriet med flyget skrivs det, en överbelastning på systemet. En hackerattack då? Visar väl ännu mer hur lätt våra system slås ut. Det är slumpen som orsakat problemen den sista tiden säger man. Slumpfaktorn verkar vara hög..

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s