Mjölk från svunnen tid.

Kommer ihåg min ungdoms tid då mor köpte mjölk på glasflaskor med en hinna av grädde på toppen. Den var god, numera vill inte jag ha den fetaste mjölken utan väljer den blå. Har inga problem att dricka röd mjölk med det har blivit den blå.

Vi har kunnat läsa om hur Arla och andra på något sätt skinnar bönder med priser som gör det svårt att överleva. EU:s beslut om att ta bort mjölk- kvoterna gör att många vill  göra mjölk, vilket sägs påverka priset nedåt.

En del bönder gör slag i saken och gör något åt det hela, men det fodras vilja och kunnande. På Kravmärkta mjölkgården Skals gård utanför Lysekil är man i full gång med den första produktionen egentillverkad mjölk. Och inom ett par veckor börjar man med mjölkförsäljning i en bod på gården. Mjölken säljs både i glasflaskor och på dunk. Den är pastöriserad och påminner om gammeldags mjölk då ett lager grädde bildas på toppen. Att den är pastöriserad är viktig, jag tror inte man får sälja annars. Men den är lite för fet för mig.

– Vi har glasflaskor som man kan tvätta så att kunden sedan återkommer och hämtar mer mjölk i samma flaska säger man från gården. Priset blir tolv kronor litern. Vid det första köpet tillkommer en avgift för flaskan och dunken.

Det är väl gott och väl, betalar gärna tolv kronor för en liter, men det som spökar är tillgängligheten tyvärr. Finns ingen sådan gård i vårt närområde vad jag vet. Men fler borde följa detta exempel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s