Media och sanning?

”Journalistiken måste orka framhärda i faktagranskning och med objektiviteten som metod söka sanning. ” enligt Jan Helin. Då skall man inte bekänna sig till något parti eller religiös organisation. Där är man redan inne på halv-sanningar.

Undrar hur mycket fakta det finns överhuvudtaget i reklamfinansierad media. Inte minst i små landsortstidningar där kommuner är de största kunderna. Och ”sanning”?  Inte ens SVT med sin kontrollerande hjärntrust-ledning kan garantera sanning.

Det är inte utan man och flera med mig har den tanken att i den totalitära demokratin fungerar inte massmedia. Där filtrerar man i stället ibland bort de fakta som inte säger de rätta PK-sakerna. Eller också förvanskar man det som hänt, eller kanske till och med rent av blåljuger allmänheten rakt i ansiktet. Nyhetsreportagen är således snarare debattinlägg än ett objektivt förmedlande av vad som verkligen hänt. Hur många artiklar har ni t.ex.  sett som ifrågasätter den globala uppvärmningens miljöpolitik?

Där är media och politiker helt i händerna på Intergovernmental Panel on Climate Change, förkortat IPCC,  ett FN organ med  kritiserade ledare och som köper forskning från ibland mindre nogräknade forskare. Bara forskningsinstituten  får betalt så forskar de fram det IPCC vill höra. Kritiker göre sig icke besvär då ryter ”köpta” politiker till och de forskarna kan hotas om mindre bidrag. Om de ens får några.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s