Då är det igång.

Redan har många förhandsröstat och bestämt sig, för oss andra är det lite tid kvar. Många har säkert bestämt sig och en del tvekar säkert fortfarande. En stor del lär nog inte rösta alls.
Våra partier då? Som vanligt inför ett val så är ordbajseriet igång med mer eller minde genomtänkta röstfiske slogans. En gnällig genomgång utan någon som helst struktur och empiriskt underlag.

  • De röd gröna.
  • S. Vi vill se en gemensam flykting- och invandringspolitik inom EU som värnar rätten till asyl och präglas av humanitet, internationell solidaritet och rättssäkerhet.

    -Ord som inte egentligen säger ett dyft och kan tolkas hur som helst. Rättsäkerhet? För vem?

    MP. Sverige och de rika länderna kan och ska ta mer ansvar för människor som söker skydd inom EU. Flyktningar ska behandlas som medmänniskor – inte som brottslingar.

    -Inte ens de som är brottslingar av invandrare skall vi se som brottslingar utan de är ett fall för omständigheterna och då ett samhällsansvar. Sedan, miljö über alles, miljö får kosta skjortan.

    V. Vänsterpartiet kommer att tillsammans med den europeiska vänstern och andra politiska krafter, som värnar om demokratiska ideal och respekten för alla människors lika värde, bekämpa rasismens och intoleransens spridning i Europa.

    -Den bekämpningen är enbart emot oss som kritiserar invandringspolitiken och företeelser av invandrad religion i nutid. Lika värde gäller inte när vi skall hävda vår kultur gentemot främmande kultur. Man blundar för sina egna fördomar, som fungerar genom att bortse från alla fel som en viss grupp eller medlem av denna grupp har just på grund av den kategori denne tillhört eller anses tillhöra.

  • Regeringen.
  • M. Ordning och reda ska alltid gälla på svensk arbetsmarknad. Det är viktigt att människor som kommer till Sverige för att arbeta möts av trygga och goda villkor. Vi värnar den svenska modellen och tycker inte att EU ska bestämma över vår arbetsmarknadspolitik.

    -Är det den så kallade arbetslinjen? Där företagen skall få bestämma hur många utanför EU som skall få uppehållstillstånd. Då får vi två aktörer, arbetsgivare för arbetet och politiker för asyl och skygglappen humanitär som ledstjärna. Lönedumpning och politiska poäng i godhets ligan infinner sig i mina tankar.

    FP. Den som lever som papperslös utan uppehållstillstånd inom EU ska ha rätt till skolgång och sjukvård som inte kan anstå, utan risk för repressalier. Hela Europa behöver arbetskraft. Därför ska varje tredjelandsmedborgare som får ett jobb i EU snabbt beviljas arbetstillstånd, ett ”Blue Card”, oavsett utbildningsnivå och gälla i hela unionen.

    -Man kan även här skönja konturerna av en arbetslinje. Bryter löneförhandlingar i Sverige ihop så skall det gå snabbt att få in lönedumpnings arbetare. Sedan kan man undra varför gräns kontroll behövs överhuvudtaget när man ändå som olaglig invandrare får statens flesta resurser tillgängliga.

    C. För oss betyder det att vi vill begränsa övervakningssamhället. Och självklart att vi vill ha en mänsklig och öppen flyktingpolitik. Men det betyder också att vi vill ge fler människor chansen att komma hit för att arbeta. Utan att först bli flyktingar.
    Är det så klokt, kan man undra, med den arbetslöshet vi har? Ja, faktum är att vi behöver fler människor som arbetar och startar företag i Sverige. Vi blir nämligen bara fler och fler pensionärer. Och samtidigt färre och färre som jobbar och betalar skatt. Och den matematiken går inte ihop.

    -Detta var svårbegripligt. 380 000 arbetslösa just nu och det räcker inte för centern med dessa? Om dessa kom i arbete så måste det väl få mer effekt än att vi tar in nya istället. Ge de arbetslösa chansen att starta eget då. Nä centern, er matematik går inte ihop.

    KD. Barnperspektivet ska genomsyra asyl- och migrationspolitiken.
    Papperslösa personer som befinner sig inom EU har rätt till human och rättssäker behandling.
    Underlätta arbetskraftsinvandringen till EU-området. Jag tror på människors kreativa förmåga och jag står för att jag tycker att det är rätt att få något tillbaka för det man skapat – därför stödjer jag Ipred!
    Ella Bohlin

    -Som ett eko från storindustrin och i godhetens tjänst, en belöning i himmelen att vänta tro? Rättssäker behandling skriver man. Så stödjer man IPRED lagen. Tack vara Ipred så kan skivbolag starta skadeståndsprocesser gentemot enskilda. Dessa måste sedan bevisa att de är oskyldiga, inte tvärtom som i fallet om man blir anklagad för mord, stöld, eller grov misshandel. Fildelare har alltså ett sämre rättskydd idag än dessa grupper.

  • Sedan har vi de som pockar på dörren eller tydligen är på väg ut.
  • Junislistan. Junilistan är ledande i kampen mot fusk och bedrägerier i EU-parlamentet. Junilistan vill halvera EU-avgiften och ifrågasätter budgetökningar och förslag som leder till ett mer kostsamt och byråkratiskt EU. Junilistan vill att Sverige behåller kronan som valuta och säger nej till Lissabonfördraget, som ytterligare stärker EU:s makt och inflytande.

    -Redan dödsdömda i EU:s finrum enligt media, får väl se. Allmänt hållna ord som ett litet parti har svårt att genomföra utan hjälp från andra grupperingar.

    SD. Sverigedemokraterna ställer sig bakom tanken på ett frihandelsområde inom Europa och vi är mycket positiva till ett mellanstatligt samarbete mellan fria, självständiga och demokratiska europeiska nationer. Sverigedemokraterna kommer i alla sammanhang att slåss för att föra tillbaka makt från EU till det svenska folket. I de fall där detta inte lyckas kommer vi att ta ställning till sakinnehållet i förslagen utifrån vår demokratiska, värdekonservativa och Sverigevänliga grundsyn.

    -Man vill på något sätt både äta kakan och ändå ha den kvar. Man tror det skulle bli mindre styrning om alla länder i Europa försökte förhandla om sina intressen, enligt min mening är det skit samma. Man kompenserar sig sedan för om deras politik skulle misslyckas och de faller i samma grop som andra partier, då skall man i alla fall föra en Sverige vänlig politik.

    Piratpartiet. Till skillnad från de partier som har makten i EU idag kommer vi inte att ge vårt stöd till förslag som är utformade för att öka statens insyn i våra privatliv. Piratpartiet strider för rätten till ett privatliv och en balanserad upphovsrätt och det är vi ensamma om.

    -Ja tyvärr, alldeles för ensamma. Slogans om att göra sin röst hörd håller inte i EU parlamentet där kohandel råder och småpartier får kompromissa till gränsen på svek. Ni riskera som junilistan, upp som en sol…..

    FI. Feministiskt initiativ vänder sig till kvinnor som vill avskaffa den patriarkala ordningen och till de män som solidariserar sig med oss i denna kamp.

    -Hyckleri av grövsta sort. Var finns ni i kampen mot det största patriarkala systemet i världen? Islam.

    Slut på gnället så nu får ni ta fram de positiva sidorna eller späda på med mer kritik. Hur jag skall rösta?
    Har skrivit det förut, jag vet fan inte. Om den omedelbara vreden finge råda så blev det piratpartiet, om den
    långsiktiga ilskan blir rådande kan det bli SD.
    Men lägger man ilskan åt sidan och ser mer allmän politiskt på det hela så finns det riksdags partier att rösta på. Antingen röstar man i vrede eller så sätter man sig ner och tänker efter. Resultatet kan givetvis bli det samma i båda fall, om man går och röstar.

    Lämna en kommentar