Förundersökningssekretess gäller.

Angående det nu pågående terroristfallet i Göteborg….Det händer att människor kontaktar Åklagarmyndigheten för att få information om pågående utredningar (förundersökningar), men det är inte ovanligt att s.k. förundersökningssekretess gäller. Detta innebär att uppgifterna i en förundersökning inte kan lämnas ut eftersom detta skulle kunna skada utredningen.

Frågan är hur man gör den bedömningen. ”Skulle kunna skada utredningen”. Kan inte den näst intill löjligt totala tystnad som råder i denna terrorist historia skada utredningen minst lika mycket. Varför inte ge oss små köttstycken så vi vet i vilken riktning det lutar. Ni är väl inte så korkade så ni tror SÄPO att inte detaljer värker fram sakta men säkert, (Poliskällor uppger för GT att de misstänkta kopplas samman med terrornätverket al-Shabab.) Läs: Hjärntvättas för al-Shabab i Göteborg.
Det är fyra unga män som anhållits misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Männen, mellan 23 och 26 år gamla, är alla bosatta i Göteborg.

En av orsakerna till sekretessen skulle vara om de misstänkta skulle få information om alla åtgärder polisen vidtagit, eller kan komma att vidta, finns också risk att viktiga bevis förstörs. Det kan även resultera i att misstänkta försöker förmå vänner att ge dem alibin.
Men det är skillnad på detta och den totala tystnad som ni ägnar er åt i detta fall. Nåväl, vi får väl fiska i andra vatten då, så ha det så bra i era mussle-skal. Förstår att ni inte vill upprepa fiaskot från förra årets flopp med bombhotet, men det har väl inte ett dugg med information till allmänheten att göra. Och det som gör det ännu mer anmärkningsvärt är att kommunledningen i Göteborg informerades inte om att det fanns en hotbild mot staden. Verkar som polisen ännu en gång floppar.

Advokat Thomas Olsson – Varför tycker inte Säpo att de har en skyldighet mot allmänheten? Man förväntar sig inte att de ska släppa bevismaterial, men man vill veta vad som har hänt i stora drag, säger han.

– I skuggan av kampen mot terrorismen tycker man inte att man har skyldighet att förklara någonting.

Även terrorismforskaren Magnus Ranstorp tycker att Säpo borde ge mer upplysningar än man hittills har gjort.

De fyra män som sitter anhållna i Göteborg kommer att begäras häktade. Men inte för förberedelse till terrorbrott utan för förberedelse för mord, enligt Göteborgs tingsrätt.

15-sep. En av de fyra män som greps i Göteborg i helgen häktades i dag av tingsrätten, på sannolika skäl misstänkt för mordförberedelser. Mot vem eller vilka hålls hemligt. När de greps var misstanken förberedelse för terrorbrott. en av tre så långt.

Lämna en kommentar