JK utreder efterforskning.

Polismästaren Jan-Olov Onshagen pressade en anställd om uppgifter som lämnats till medier.
Nu har en förundersökning inletts mot Onshagen som misstänks för brott mot efterforskningsförbudet.
Hos polisen är det som vanligt att knipa igen som en mussla, en yrkessjukdom troligtvis. Är det inte dags för riksdagen att ta polisen i örat och förklara för dem att vi lever i en demokrati. Tiga är bra i vissa samanhang, i andra är det rent förkastligt. Polisen har inte klart för sig vad som gäller.

– Det sitter i väggarna att du inte ska prata. Pratar du riskerar du att få skit för det. Jag anser det är en fråga om rättssäkerhet. Människor ska få veta vad som händer, och inte gissa sig till det, säger en polis. Vi har tydligen för mycket av den gamla stammen kvar på höga poster, de som aldrig förstått vad informatiomn betyder.
En poliskälla uttryckte sig kritiskt i medierna och polismästaren på Södertörnspolisen i Stockholm, Jan-Olov Onshagen, försökte ta reda på vem som läckt uppgifterna.

Men hans chef, länspolismästare Carin Götblad, stöttar honom(I’ll scratch your back, if you scratch mine.) Inte ens en misstanke om grundlagsbrott rubbar hennes cirklar. Polisledningens egna lilla skyddade värld. ”Är det allvarligt att en polismästare är misstänkt för brott”?
– Det får vi väl se, säger Carin Götblad.
Socialdemokraterna vill ge polisen mer pengar för att bekämpa den organiserade brottsligheten, kanske ni kunde öronmärka en liten summa till att lära polisledningen att undvika och bli misstänkta för grundlagsbrott, samt att inte ta lättvindigt på sådana misstankar.
När ett lag inom idrotten fungerar dåligt brukar man byta ut ledaren, det verkar som om man borde införa detta inom polisväsendet också.

Lämna en kommentar