Dansk-somaliska bröder gripna.

Danska säkerhetspolisen PET har gripit två dansk-somaliska bröder, 18 och 23 år, misstänkta för förberedelse till terrordåd i Danmark.
En av dem ska också ha fått extremistisk utbildning i ett av al-Shabaabs träningsläger i Somalia, skriver Ekstrabladet.
Att somaliska medborgare får extremist utbildning borde väl alla säkerhetstjänster i världen vara beredda på och inte komma som en överraskning. Lika lite som att bl.a Iran bedriver underrättelseverksamhet mot Sverige för att samla in uppgifter om politik, ekonomi, teknik, vetenskap, försvar eller om utländska medborgare i Sverige.

Det är väl därför som Säpo förra året fick ökade anslag av regeringen. Pengarna ska användas för att rekrytera personal till främst terrorismbekämpningen och personskyddet. Totalt räknar man med att anställa cirka 70 personer. Det är nog samma tendens även i våra grannländer.
Säpo har allt sedan al-Qaidas terrorattacker den 11 september 2001 och mordet på utrikesminister Anna Lindh två år senare varit en prioriterad myndighet. Regeringen har på tio år mer än fördubblat Säkerhetspolisens anslag. I år förfogar Säpochefen Anders Thornberg över 1,1 miljarder kronor.

PET skriver på sin hemsida att man avvärjt ett konkret terrorbrott. Bröderna ska ha diskuterat metoder, mål och användning av olika vapentyper.
Talesman för 13 somaliska organisationer i Aarhus(AarhusSomali) tar naturligtvis avstånd från detta.
-Det är chokerande och höra, säger talesmannen Abdirahman M Iidle.

Lämna en kommentar