Ungdomsarbetslöshet!

DN.
Nästan en av fyra personer i den officiella statistiken om ungdomsarbetslösheten är i själva verket elev i grundskolan eller gymnasiet. Siffrorna bakom den politiska stridsfrågan är kraftigt missvisande.

Hur skall nu vänsterpartiet och andra belackare tackla detta? Anklaga DN för att förvanska verkligheten?

Förra året räknades 149 300 personer mellan 15 och 24 år som arbetslösa, varav 66 600 personer var heltidsstudenter.
– Jag är orolig för att man använder statistiken som en sanning. Att ungdomsarbetslösheten är 25 procent är inte sann. Det är allvarligt att statistiken ser ut så här och vi borde se över den. De makthavare som använder sig av dessa siffror borde vara försiktiga med att dra slutsatser, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

Konstigt att inte regeringen har koll på denna fakta utan går ut med mer eller mindre krystade ursäkter. Det troliga är väl att oppositionen fortsätter som om inget hänt och mal på om den höga ungdomsarbetslösheten.
Men att det finns FÖR många arbetslösa ungdomar är ett faktum och det är inget att släta över för dessa nya uppgifter.

Enligt SCB såg såg sig endast 5% av de studerande som arbetssökande och då skulle arbetslöshetsprocenten för ungdomar sjunka från drygt 22% till drygt 14%. Tydligen är heller inte det hela sanningen då SCB räknar andelen arbetslösa i förhållande till arbetskraften, inte hela befolkningen. Statistik är allvarligt det, går inte bara att göra den enkel och lättbegriplig.

Lögn, förbannad lögn och statistik, Mark Twains gamla uttalande är väl en aning slitet och ingen tror väl att t.ex SCB skulle gå ut med rena lögner. Det är politiker som använder statistiken till sina egen komponerade lögnkarusell.
Men politiker läser väl rapporter och media som t.ex ”ekonomifakta” där man går ut med ungdomsarbetslöhet på 25%. Kanske om politiker gjorde egna sonderingar så skulle man få ett annat resultat.

Svenskt Näringsliv använder statistiken på ett annat sätt, man gör utfall mot LAS(lagen om anställningsskydd), mot höjda ingångslöner för ungdomar.

Så om DN nu har rätt så kanske det kan röra om i en del grytor och man får hitta på nya infallsvinklar. Eller så är skygglapparna så stora att man ångar på i vanlig ordning. För en lögn(eller felaktig statistik) som upprepas ofta blir så småningom till en sanning.

Lämna en kommentar