Exorcism i Borås

En flicka utpekades som häxa och ska ha tvingats dricka en mix av rengöringsmedel, vatten och urin. Hon ska dessutom ha blivit så svårt misshandlad att hon fått ett synfel. Nu döms hennes mamma och en man till fängelse…

I dag kom tingsrättens dom mot hennes mamma och mannen som åtalats i det andra av två uppmärksammade brottmål kring exorcism i Borås. Mannen döms till ett år och tio månaders fängelse för grov misshandel, grovt olaga tvång och grovt olaga hot. Kvinnan döms enbart för grovt olaga hot till fängelse i åtta månader. Rätten är inte övertygad om att hon deltagit i de andra brotten.

Det är väl ingen ide att bli frustrerad för det är exakt så här alla rättskipande myndigheter i Sverige agerar.
Kan man hitta det minsta förmildrande omständigheter så döms man efter dessa. Det skulle vara mycket intressant att få veta hur ofta domstolar dömer ut på den absolut översta skala av straffpåföljd. Eller vi kanske inte har så förhärdade brottslingar i detta land. Har man undersökt det mentala tillståndet på mamman? För att utsätta sin dotter för detta torde tyda på att flera hästar saknas. Det manliga fanskapet borde det markerats betydligt hårdare emot.
Grov misshandel, grovt olaga tvång och grovt olaga hot blev ett år och tio månader. Gäller frikort efter tredjedels principen här också?

3 kap 5 § BrB
Grov misshandel.
Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.
6 § Är brott som avses i 5 § att anse som grovt, döms för grov misshandel till fängelse i lägst ett och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om gärningen var livsfarlig eller om gärningsmannen har tillfogat en svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom eller annars visat särskild hänsynslöshet eller råhet.
Är brottet att anse som synnerligen grovt, döms dock till fängelse i lägst fyra och högst tio år. Vid bedömande av om brottet är synnerligen grovt ska särskilt beaktas om kroppsskadan är bestående eller om gärningen har orsakat synnerligt lidande eller om gärningsmannen har visat synnerlig hänsynslöshet. Lag (2010:370).

Grov olag tvång.
Om det olaga tvånget anses vara grovt kan gärningsmannen dömas till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Som exempel på omständigheter som kan leda till att brottet bedöms vara grovt kan nämnas förhållandet att gärningsmannen plågat brottsoffret att bekänna något eller på annat sätt torterat denne – alltså använt våld av mer allvarligt slag.

Grovt olag hot.
Den som begår olaga hot kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Om domstolen anser att det olaga hotet är av grovt slag kan det resultera i fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Man har tydligen givit ordentlig rabatt. Inte ens med bästa vilja i världen kan jag få respekt för denna dom.

Lämna en kommentar