Snickaren Pierre Karlsson

dömdes i tingsrätten till livstid fängelse för dubbelmordet på Öland.
I hovrätten hoppades han på att bli friad.
Nu väljer Göta hovrätt att gå på tingsrättens linje och dömer Pierre Karlsson till livstids fängelse för mord.
Enligt uppgifter ute på nätet var en ledamot inte enig. Hovrättsassessorn Erika Finn ville frikänna.

Sista dagen innan dom.
Advokat Möllersten yrkade att Pierre omedelbart ska försättas på fri fot men anser att det räcker att beslutet meddelas i morgon(idag). Och klockan 11 på tisdagen 2014-02-04 meddelade hovrätten sitt beslut. Göta hovrätt väljer att fastställa tingsrättens dom och Pierre Karlsson döms till livstids fängelse för mord, mordbrand och skadegörelse.

Kammaråklagare Hagman yrkade att häktningen ska kvarstå på i princip alla grunder som finns. Han anser att skäl för att Pierre inte ska vara häktad inte föreligget. Med hänsyn till livstidsdomen i tingsrätten anser Hagman att det föreligger flyktfara, kollusionsfara och recidivfara.

Någon ”fri fot” blev det inte utan istället något så ganska sällsynt i svensk rättvisa som livstidsdom. Vilka procedurer för framtiden som nu tar vid vet i tusan. Eller om det överklagas till HD, om de ens tar upp fallet. Sant är väl att en del på Flakeböle Öland kanske sover lite lättar denna kväll.

Lagen (2006:45) om omvandling av fängelse på livstid trädde i kraft den 1 november 2006.

Den gäller för personer som avtjänar livstidsstraff i Sverige. Från lagens tillämpningsområde undantas personer som har överförts hit för straffverkställighet med stöd av vissa närmare angivna internationella åtaganden som Sverige förbundit sig att följa.

Genom lagen införs en möjlighet för en livstidsdömd, som har avtjänat minst tio år av livstidsstraffet, att vid Örebro tingsrätt ansöka om att livstidsstraffet skall omvandlas till ett tidsbestämt fängelsestraff. Emellertid påverkar det nya systemet inte möjligheten för en livstidsdömd till frigivning genom nåd. Regeringen kommer således även fortsättningsvis att kunna benåda livstidsdömda. I de fall då det kan vara aktuellt att ändra ett livstidsstraff till en annan påföljd såsom skyddstillsyn eller till överlämnande till rättspsykiatrisk vård kommer nåd alltjämt att vara enda möjligheten till frigivning. Det finns inget hinder mot att en livstidsdömd inger en ansökan om nåd samtidigt som han ansöker om omvandling av straffet vid domstol.

En ansökan om omvandling av fängelse på livstid skall alltså prövas av Örebro tingsrätt som första instans.

Om inte detta hade givit livstid, då vet i tusan… Då hade man nog inte dömt Joseft Mengele
(Todesengel, dödsängeln) till livstid heller i Sverige. Ingen jämförelse för övrigt med dubbelmordet….

Lämna en kommentar