Nya brottrubriceringar för tvångsgifte.

Regeringen vill införa två nya brott för att lättare komma åt tvångsgiften. Dessutom ska inget barn kunna gifta sig enligt svensk lag. Det trodde jag att man inte kunde redan nu.

Förslaget, som nu ska granskas av juristerna i Lagrådet, innebär att den som är under 18 år inte längre ska kunna få dispens för att gifta sig. Effekten blir att inget barn ska kunna ingå äktenskap enligt svensk lag.

Så länge möjligheten finns för dispens finns en risk enligt regeringen, därför skall den möjligheten bort.
Även om det är ovanligt med att få dispens för giftermål under 18.

De två nya brotten som införs i brottsbalken är, ”äktenskapstvång” som straffar den som tvingar eller utnyttjar någons utsatta läge och förmår denna att ingå äktenskap i en annan stat. Det brottet, som även ska straffas redan på försök- och förberedelsestadiet, ska kunna ge högst fyra års fängelse. Brottet ska straffas i Sverige även om äktenskapet är giltigt i det andra landet.

Det andra brottet, vilseledande till äktenskapsresa, ska straffa den som lurar någon att resa utomlands i syfte att där tvinga fram ett äktenskap. Brottet ska kunna ge upp till två års fängelse. Antar att e.v. giftermål i utlandet också annulleras i Sverige.
Undrar vad som händer när skrupelfria advokater får sätta klorna i detta. Man får se till att de har
heltäckning för dessa brott och att åklagare kan driva rättegången på lika villkor.

Regeringen vill även göra det svårare att godkänna utländska tvångsäktenskap eller barnäktenskap i Sverige. Att helt slopa den möjligen, vilket några remissinstanser har krävt, är dock inte aktuellt. Att man helt förbjude barnäktenskap borde väl vara aktuellt, annars får man väl se till att dessa patriarkala kräk får stanna utanför Sverige.

Äktenskapet ska bara godkännas om det innebär allvarliga konsekvenser för paret om det inte erkänns??
Vad menas? Lämnas en öppning för ett religiöst påbud där? Om man hotar med hedersmord så är det klartecken?

Vad som kan utgöra synnerliga skäl får utvecklas i rättstillämpningen med hänsyn till omständigheterna i de enskilda fallen, skriver regeringen i lagrådsremissen. Låter som en reträttväg där. Eller en eftergift åt de skrupelfria advokaterna.

Men lagändringarna föreslås träda i kraft den i juli i år. Får se vilka barnsjukdomar de kommer att dras med.

Lämna en kommentar