Övning i Östersjön.

Sakta men säkert börjar det rycka lite i försvarsnerven i Sverige, men va tusan, det kan ju bli ett skarpt läge och då upptäcker man att vi kanske behöver försvara oss. Det är de flesta numera överens om även Moderaterna som startade en nedrustning av stora mått. Då man hade fått signaler från MUST att ryssen behöver vi inte bekymra oss över på långt tid framöver. Undantagna är FI och MP som lever i sin sörgårdsidyll och sitter under sin korkek…Man kunde tro att V också hörde dit, men faktiskt tyckte 47% av deras representanter till riksdagen att mer pengar till försvaret var ”ganska bra”..

För ett antal år sedan innan Moderater inledde operation parlamentärflagga. Hade t.ex. Gotland vapen och ammunition till ca 25 000 man. 5000 av dem var gotlänningar och kunde ställa upp inom 24-timmar.
Det skulle möta att Ryssland under mycket kort tid kunde placera luftvärn och runt 1000 soldater på Gotland och bygga en framskjuten sköld mellan sig och NATO och hotar NATOs möjligheter att försvara Baltikum. Den operationen är inte bara tänkbar utan ganska lätt genomförbar för ryssarna säger en expert.

Varför det då? Ingen behöver väl vara en Einstein för att förstå vad neddragningen från ca 25.000 till ca 450 man som det rör sig om nu har för inverkan på försvaret av Gotland. Det är endast FI och MP som ger fan i vad som händer och inte vill försvara oss.

Idag är det nästan öde militärt på Gotland. I ett lager står 14 stridsvagnar vilket man på några sekunder kan slå ut om så behövs. De som manövrerar dessa stridsvagnar finns i Skövde, långt från Gotland.

Men som sagt lite livstecken visar man numera från Sverige till FI och MPs förtret kan tänkas.

En övning som kallats Northen Coasts 2014 har hållits med början i augusti och skulle pågå i elva dagar skriver försvarsmakten. Från Sverige deltog förutom helikoptrar och stridsflyg:
HMS Visby, HMS Helsingborg och en underhållsgrupp från Fjärde sjöstridsflottiljen..
HMS Nyköping, HMS Karlstad, HMS Carlskrona, HMS Vinga, HMS Sturkö, HMS Ulvön och en underhållsgrupp från Tredje sjöstridsflottiljen..
HMS Gotland från Första ubåtsflottiljen.

Sverige har en skyldighet att övervaka svenskt sjöterritorium och uppgifter som havsövervakning är en skarp uppgift som Försvarsmakten löser ut under årets alla dagar, såväl från land och luft som från havet skriver man också från försvarsmakten. Och det är väl en sanning med viss modifikation eller om man vill kalla det en liten överdrift. Även om närvaro absolut finns.
Båtar som deltog. HMS Helsingborg
hms helsingborg

HMS Nyköping..
hms nyköping
och danska Nils Juel..
nils juel

Undrar om ryssen skakar?

Lämna en kommentar